Asgari ücretli yaklaşık 8 milyon çalışan 2024 Ocak zammı için geri sayıma başladı. 2024 asgari ücret zammı ile ilgili yeni tahminler ve yeni formüller de gündeme gelmeye devam ediyor. Asgari ücrete ne kadar zam gelecek yılbaşında yeni asgari ücret ne kadar olacak sorularının yanıtı merak edilirken bomba bir tahmin gündeme geldi. asgari ücret zammı için alt limit açıklandı. yeni asgari ücret en az 15.000 TL'ye yükseliyor. Peki 2024 asgari ücret tahminleri ne kadar oldu? Ocak’ta Asgari ücrete ne kadar zam geliyor?

En düşük emekli maaşı ile ilgili düzenleme müjdesini Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek geçtiğimiz günlerde duyurmuştu. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın talimatı üzerine çalışmaların başladığını açıklayan Bakan Şimşek, 7.500 TL olan maaşların artacağını bildirdi. Şimdi milyonlarca vatandaşın gözü kulağı Ekim ayında. 8 milyona yakın asgari ücretle çalışan ise yılbaşını bekliyor. Çünkü yılbaşında da asgari ücretli çalışanlara önemli bir düzenleme yapılacak. Ocak 2024 asgari ücret zammı için ilk tahminler gelmeye başladı. yeni asgari ücrette alt limit belli oldu. asgari ücret Yeni yılda en az 15.000 TL olacak. işte 2024 asgari ücret tahminleri…

ocak-2024-asgari-ucret-zammi-1

ASGARİ ÜCRET ZAMMI İÇİN 5 FORMÜL BELİRLENDİ

2024 asgari ücret zammı için formüller netleşmeye başladı. Özellikle Türkiye İstatistik Kurumundan açıklanan enflasyon verileri asgari ücretin belirlenmesinde büyük önem taşıyor. Masada bulunan 5 farklı formüle göre yeni asgari ücret en az 14.036 TL olacak. 2023 yılı sonunda refah payı hariç ara zam hesaplanmadan zam gelmesi durumunda asgari ücret 14.036 TL’ye yükselebilir.

Diğer bir formülde ise asgari ücrete 11.402 TL yani ara zam sonrası asgari ücret üzerinden refah payı hariç zam yapılması planlanıyor. Bu durumda yeni asgari ücret 18.813 TL olacak.

Asgari ücrete temmuz ayında yapılan zamlı yıllık enflasyonun eklenmesi halinde ise yeni asgari ücretin 15.000 TL olacağı tahmin ediliyor.

4’üncü formüle göre ise asgari ücrete 2 yarıdaki enflasyon oranı ve refah payı eklenerek zam yapılacak. Bu durumda 2023 yılı sonunda asgari ücretin 15.707 TL olması bekleniyor.

Masadaki son asgari ücret zammı formülüne göre ise hedef enflasyon göz önünde bulundurularak asgari ücret zammı yapılacak. Bu durumda da yeni asgari ücret 15165 TL’ye yükselecek.

2024 ASGARİ ÜCRET NE ZAMAN BELLİ OLACAK?

Asgari ücretin belli olması için asgari ücret tespit komisyonu toplantılarının başlaması gerekiyor. Aralık ayının ilk haftasından itibaren komisyonun masaya oturacağı tahmin ediliyor. Uzlaşma sağlanması durumunda en geç aralık ayının son haftasında asgari ücret zammı açıklanacak. Uzlaşma olmaması halinde ise asgari ücrete zam hakem heyetine gidecek.

Editör: Betül Gümüş