Görsel yorgunluğu azaltmak ve uyku düzenini korumak amacıyla geliştirilen özel mavi ışık filtreli gözlüklerin, gerçekte beklenen faydayı sağlamadığına dair yeni bir araştırma sonuçları, gözlük alımına dair sorguları gündeme getiriyor. 

İngiltere ve Avustralya'dan gelen bilim insanları, bilgisayarlar, tabletler ve telefonların yaydığı mavi ışığın gözleri yorduğu ve uyku düzenini bozduğu iddiasını çürüttü. Piyasada "mavi ışığa karşı korumalı" etiketiyle satılan birçok gözlüğün, muhtemelen beklenen farkı yaratmadığını öne sürdü. 

Melbourne Üniversitesi'nden Profesör Laura Downie liderliğindeki araştırma ekibi, 17 farklı ürünü inceleyerek, mavi ışık filtreli gözlüklerin göz sağlığına yönelik pazarlama iddialarının temelsiz olduğunu buldu. Özellikle retinanın hasar görmesine karşı koruma sağladığı iddiası, yapılan testlerle çürütüldü. 

Mavi Işık Filtreli Gözlükler Bir Avantaj Sağlamıyor 

Göz sağlığı uzmanları, mavi ışığın potansiyel tehlikelerine dair artan uyarılardan sonra, özellikle Covid-19 pandemisi döneminde ekran kullanımının artmasıyla birlikte bu tür gözlüklere olan talebin yükseldiğine dikkat çekiyor. Ancak Profesör Laura Downie, insanların gözlük alırken bu bulguları göz önünde bulundurması gerektiğini vurguluyor. 

Downie, "Bulgularımız, topluma mavi ışık filtreleme lenslerinin reçete edilmesini desteklemiyor." dedi. Gece geç saatlerde maruz kalınan mavi ışığın uyku düzenini bozabileceği ve göz yorgunluğunu azaltabileceği iddiaları da henüz yeterli kanıt olmadığına işaret ederek çürütüldü. 

Araştırma sonuçlarına göre, bilgisayar kullanımıyla ilişkili görsel yorgunluğu azaltmak için mavi ışığı filtreleyen gözlüklerin diğer gözlüklerle kıyaslandığında kısa vadeli bile avantaj sağlamayabileceği belirtildi. Ayrıca, bu tür lenslerin uzun vadede retina sağlığı üzerindeki etkisi hakkında kesin bir sonuca ulaşılamadığı vurgulandı. 

Uzmanlar, gözlerin yapay kaynaklardan aldığı mavi ışık miktarının doğal güneş ışığına kıyasla oldukça düşük olduğunu belirtiyor. Özel olarak tasarlanmış lenslerin de yalnızca ışığın yüzde 25'ini filtrelediğini açıklıyor. 

Mavi ışık filtreli gözlüklerin beklenen faydayı sağlayıp sağlamadığına dair belirsizlik, uzmanların bu ürünleri "para israfı" olarak değerlendirmesine neden oluyor. İnsanların göz sağlığını korumak için alacakları tedbirler konusunda dikkatli ve bilinçli kararlar vermeleri gerektiği vurgulanıyor.