EKONOMİ

Türkiye’deki Bankalarda Altın Mevduatı Artış Gösterdi

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) verilerine göre, altın mevduatı yılın ilk 6 ayında yüzde 55,3 artarak Türkiye genelinde yatırımcıların tercihi oldu. İstanbul, altın mevduatının en fazla olduğu il olarak öne çıktı.

Abone Ol

Türkiye'deki finansal eğilimler altın mevduatının parlayan bir yıldız haline gelmesine işaret ediyor. Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) verilerine göre, 2023 yılının ilk 6 ayında altın mevduatı yüzde 55,3'lük bir artışla rekor seviyeye ulaştı. Vatandaşların yatırım tercihlerini yansıtan bu eğilim, bankalardaki toplam altın mevduatını 699 milyar 980 milyon liraya yükseltti. 

Türkiye genelindeki altın mevduatının dağılımına baktığımızda ise İstanbul'un öne çıktığı görülüyor. İstanbul, 224 milyar 309 milyon lira ile ülke genelindeki altın mevduatlarının yüzde 32'sini elinde bulundurarak bu alandaki lider konumunu sürdürdü. Ankara ve İzmir sırasıyla 77 milyar 252 milyon lira ve 42 milyar 927 milyon liralık altın mevduatıyla İstanbul'u takip etti. 

Altın yatırımcılarının tercihleri incelendiğinde Bursa, 24 milyar lirayla dördüncü sıraya yerleşirken, 22 milyar 282 milyon lira ile Antalya da beşinci sırada kendine yer buldu. 

Ancak altın mevduatının en düşük olduğu iller de göz ardı edilmiyor. Ardahan, sadece 301 milyon lira ile altın mevduatı bakımından listenin sonunda yer alırken, Bayburt 370 milyon lira ve Kilis 375 milyon lira ile bu kategoride yer aldı.