Ülkemizdeki pek çok kişi araç sahibi olmak istese de artan enflasyona bağlı olarak fiyatların zirveye tırmanması hayal kırıklıklarına neden oluyor. Fakat uygun fiyata araç sahibi olmak hayal değil! Bildiğiniz gibi engelli vatandaşlar için devletin sağladığı ÖTV indirimi avantajı devam ediyor. Toplu taşıma araçlarını rahat kullanamayan engelli vatandaşların hayattan kopmaması için devletin sağladığı destekler sürüyor. Bu desteklerden biri de ÖTV indirimi. Eğer sizin ya da bir yakınınızın en az %40 oranında engelli raporu varsa ÖTV indirimi şansından yararlanabilirsiniz! Bugün sizler için devletin sunduğu ÖTV indiriminden bahsedeceğiz.

ÖTV Nedir?

Engelli bireylere sunulan ÖTV indiriminden önce, ÖTV'nin ne olduğundan bahsetmek gerekiyor. ÖTV birçok ürün gamından alınan bir çeşit vergi. Açılımı ise Özel Tüketim Vergisi olarak karşımıza çıkıyor. ÖTV, çevreye zarar veren ürünlerden vergi alınarak çevre kirliliğini minimalize etmeyi hedefliyor. 2023 yılında Özel Tüketim Vergisine tabi tutulan ürün ya da mal grupları şu şekilde:

  • Lüks arabalar
  • Mücevherler
  • Lüks ev eşyaları ve mobilyalar
  • Lüks beyaz eşyalar
  • Kürk gibi lüks giysiler
  • İnsan sağlığına zararlı olduğu düşünülenler (tütün, alkol)
  • Çevreye zarar veren lüks ürünler (benzin, kömür)

ÖTV İndirimi ve Şartları Nedir?

Sadece sıfır km araç alımlarında geçerli olan bu indirim sayesinde engelli kişiler %100'e varan ÖTV fırsatından yararlanarak neredeyse yarı fiyatına otomobil sahibi olabiliyorlar ancak her engelli birey bu fırsattan yararlanma şansına sahip değil. Vatandaşların ÖTV indirimi alabilmesi için en az %40 oranında engelli raporuna sahip olmaları gerekiyor, ayrıca kişinin H sınıfı ehliyeyi ve engelli raporunda "Araç kullanabilir" ibaresinin yer alması gerekiyor.

2023 Yılında ÖTV İndirimi

Silindir hacmi 1600 cc’ye kadar olan araçlar için:
●     Matrah fiyatı 120.000 TL ve altı olan araçlar için: %45
●     120-150 bin TL arasındaki araçlarda: %50
●     150-175 bin TL civarındaki araçlarda: %60
●     175-200 bin TL arasında olan araçlar için: %70
●     Bu kriterlerin dışında kalan araçlar için: %80

Silindir hacmi 1600 cc ile 2000 cc arasında olan araçlar için: 
●     Matrah fiyatı 170 bin TL’yi aşmayan araçlar için: %130
●     170 bin TL ve üzerindekiler için: %150

Silindir hacmi 2000 cc ve üzerinde olan araçlar için: 
 Matrah sınırı olmaksızın %220