Günümüzde, üretken yapay zekâ teknolojisi hemen hemen her sektörde etkin bir şekilde kullanılıyor ve dijital platformlar da bu konuda yeni stratejiler geliştirmeye başladı. Bu bağlamda önde gelen video paylaşım platformu YouTube, yapay zekâ tabanlı içerikler konusunda önemli adımlar atacağını duyurdu.

Şirket, bu yaklaşım çerçevesinde sanatçılara ödeme yaparken aynı zamanda yapay zekâ teknolojisinin benimsenmesini teşvik edecek bir yaklaşım benimsemeyi hedefliyor.

Youtube Yapay Zekâ İçin Harekete Geçti

Bilindiği üzere, yapay zekâ uygulamaları özellikle YouTube gibi dijital platformlarda birçok yeni içeriğin ortaya çıkmasına yol açtı. Bu noktada, yapay zekâ tarafından üretilen videoların yanı sıra mevcut şarkıların farklı seslerle yeniden yorumlandığını veya belirli kişilerin sesleriyle tamamen yeni şarkıların oluşturulduğunu görmekteyiz. Ancak, bu yeni yaklaşım telif hakkı sorunlarını da beraberinde getiriyor. Bugün itibarıyla YouTube, yapay zekâ destekli müzikler konusunda ilk adımını attı.

Buna göre, içerik platformu Music AI Incubator (Yapay Zekâ Müzik Kuluçka Merkezi) adını taşıyan yeni bir programı başlatmaya hazırlanıyor. Üstelik bu programın tasarımı, Universal Music Group ile iş birliği içerisinde gerçekleştirilecek. Bu programın en dikkat çekici özelliği hem yeni fırsatlar sunması hem de telif hakkı ihlallerine karşı koruma sağlaması olacak. Bu gelişmeyle birlikte YouTube, mevcut Content ID sisteminin kapsamını daha da genişleterek, yapay zekâ destekli içerikler konusunda platformun güvenliği artırılmış olacak. Ancak henüz bu programın temel ilkeleri netlik kazanmış değil. 

Music AI Incubator (Yapay Zekâ Müzik Kuluçka Merkezi) çerçevesinde, sanatçılar, söz yazarları, yapımcılar ve müzik şirketleri bir araya gelecek. Google ve programın içinde yer alan sanatçılar, yapay zekâ tabanlı müzik teknolojileri üzerine araştırmalar yapacaklar. Önümüzdeki aylarda ise yeni politikaların ve içerik üreticilerinin gelir elde etmesini de içeren detayların açıklanması bekleniyor.

Editör: Öznur Tekeli