Bakanlık, son dönemlerde tüketicilerden gelen şikayetler ve sosyal medyada paylaşılan bilgiler doğrultusunda harekete geçti. Ürünlerin içeriğinde değişiklik yapılmasına rağmen ambalaj ve fiyatlarının aynı kalması nedeniyle tüketicilerin yanıltıldığı tespit edildi. 

Buna karşı alınan tedbirler kapsamında, 81 ilin ticaret müdürlüklerine yönlendirilen talimatla, aynı fiyatla satılan ürünlerin gramajlarının düşürülmesi ve gizli fiyat artışı yapılmasına yönelik cezai yaptırımlar getirildi. 

Ticaret Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada, "Tüketicilere sunulan bir malda birim fiyatını farklılaştıracak şekilde, adet, uzunluk, ağırlık, alan, hacim ölçüleri ve benzeri unsurlarından birinde değişiklik yapılmasına rağmen, değişiklik yapılmadığı izlenimi uyandıran yanıltıcı ambalajlama uygulamaları" ifadesiyle bu tür haksız ticari uygulamaların yasaklandığı vurgulandı. 

Bu önlemle birlikte, ülke genelinde inceleme ve denetimler artacak ve düzenlemeye aykırı nitelikte gramaj veya hacim değişiklikleriyle satışa sunulan ürünler tespit edilerek Reklam Kurulu tarafından değerlendirilecek. 

Tüketicinin Korunması ve Piyasa Gözetimi Genel Müdürlüğü tarafından incelenen tespit tutanakları sonucunda, üretici ve satıcı firmaların savunmaları alınacak ve mevzuata aykırı hareket edenlere idari para cezaları uygulanacak. 

Ticaret Bakanlığı, tüketicilerin mağduriyetlerini önlemek için ürün ambalajları ve etiketlerini dikkatle incelemeleri konusunda da uyarılarda bulundu. Herhangi bir yanıltıcı ambalaj uygulaması ile karşılaşılması halinde, tüketicilerin Reklam Kurulu'na veya Ticaret İl Müdürlüklerine başvurmaları önerildi. 

Editör: Öznur Tekeli