Doç. Dr. Mehmet Tanrıver, gökyüzünde parlayan izler olarak bilinen yıldız kaymalarının meteor oluşumları olduğunu ve Perseid (Perse) meteor yağmurunun da Perseus takımyıldızından gelen meteorlardan meydana geldiğini açıkladı. 

12-13 Ağustos'ta Göz Kamaştırıcı Bir Gösteri Bekleniyor 

Astronomi tutkunları, Türkiye semalarını 12-13 Ağustos tarihlerinde saat 21.00'den gün doğumuna kadar net bir şekilde gözlemleyebilecekler. Ancak en etkileyici seyir, cumartesiyi pazara bağlayan gece 23.00-01.00 saatleri arasında gerçekleşecek. 

Tanrıver, gökyüzüne baktığımızda yavaşça hareket eden nesnelerin görülebileceğini belirtirken, bu nesneleri "yıldız kayması" veya "meteor" olarak tanımlamadan önce dikkatlice gözlemlememiz gerektiğini vurguladı. Işık kirliliğinden uzak, gece karanlığında ya da yüksek bölgelerde bulunmanın gözlem için daha elverişli olduğunu ifade etti. Hatta yere uzanmanın, gözlemi daha net ve etkileyici hale getirebileceğini ekledi. 

Tanrıver, bazı kişilerin meteorları tanımlayamadıkları uçan cisimlerle (UFO) karıştırabileceğine dikkat çekerek, meteordan gelen nesnelerin bize doğru yaklaştıkça parlaklıklarını artıracağını ve göktaşı yağmurunun etkileyici ışık toplarına dönüşebileceğini açıkladı. Ayrıca, İstanbul semalarında görülen parlak ışığın da bu tür meteorların başlangıç evrelerinden biri olduğunu belirtti. 

Editör: Öznur Tekeli