Dünya Limit Aşım Günü, insanların bir yıl boyunca tüketebilecekleri doğal kaynak miktarını aştığı günü temsil eder. GFN verilerine göre, 2023 yılı için bu tarih 2 Ağustos olarak belirlendi. Bu, dünyanın yıllık doğal kaynağını 214 günde tükettiği anlamına geliyor. Dünya, 3 Ağustos'tan itibaren gelecek yılın kaynaklarına erken başlamak zorunda kalacak. 

1961 yılından bu yana kaydedilen verilere dayanarak, ilk küresel limit aşımı 1971 yılında kaydedildi. O yıl, doğal kaynakların 25 Aralık'ta tükenmesiyle gerçekleşti. Covid-19 pandemisi nedeniyle 2020'de doğal kaynak kullanımında bir düşüş yaşansa da bu eğilim genel olarak her yıl daha da erken bir tarihe kayıyor. 

Her ülkenin limit aşım günü, o ülkenin tüketilen kaynaklara göre hesaplanır. Bu yıl, Katar 10 Şubat'ta, Lüksemburg 14 Şubat'ta, ABD, Kanada ve Birleşik Arap Emirlikleri 13 Mart'ta, Avustralya 23 Mart'ta ve Türkiye ise 22 Haziran'da doğal kaynaklarını tüketti. Jamaika ise listenin son sırasında, doğal kaynaklarını 20 Aralık'ta tüketmesi bekleniyor.

Editör: Öznur Tekeli