Yeni corona virüsünün, aşıların ve bağışıklık mekanizmasının etki gösterdiği başak protein bölümünde 30'dan fazla değişikliğe uğrayan bir alt varyantı keşfedildi. Omicron'un bir türevi olan BA.6 isimli bu yeni varyant, bilim çevrelerinde aşıların etkinliğini azaltabileceği ve yeni bir Covid-19 dalgasını tetikleyebileceği yönünde kaygılara yol açtı. Oxford Üniversitesi'nden Dr. Trisha Greenhalgh, "Görünüşe göre tekrar maske takma vakti geldi.” ifadesini kullandı. Aynı zamanda London College Üniversitesi'nden Profesör Christina Pagel, “BA.6, önceki Omicron varyantlarından ayrılan pek çok yeni değişikliğe sahip. Bu, daha büyük bir salgın dalgasını tetikleyebilir.” yorumunda bulundu.

Bilim camiası, "pek çok yeni değişiklik" barındıran bir varyantın keşfi sonrası potansiyel bir global Covid-19 dalgası konusunda uyarıda bulundu. Bu yeni varyant, bazı uzmanları ciddi şekilde endişelendirerek maske kullanımının yeniden önem kazanmasına sebep oldu.

Aşı olmayanlar maske stoklamaya başlasın! Covid-19 laneti geri

Henüz resmi bir ismi bulunmayan fakat BA.6 olarak anılan bu Covid-19 alt varyantı şimdilik sadece Danimarka ve İsrail'de görüldü. Fakat, BA.6'nın, aşıların odaklandığı virüs bölgesi olan başak proteininde barındırdığı çok sayıda değişiklik nedeniyle bilim adamları tarafından yakından takip ediliyor.

AŞILAR ÜZERİNDEKİ ETKİSİ AZALABİLİR

Bilim camiası, BA.6'nın, atası olan Omicron'dan belirgin bir şekilde farklılaşırsa, aşıların etkinliğini azaltabileceği konusunda dikkat çekti.

Bu arada, bu bulgular, ABD'nin, Eris adlı ve yeni enfeksiyonların yaklaşık beşte birini oluşturan bir diğer varyanta sebep olan Covid-19 vakalarındaki hafif bir artışla başa çıkmaya çalıştığı bir zamana denk geldi.

Covid-19 kaynaklı hastaneye yatışlar ABD'de bir haftada %14 oranında artarak 10,320'ye yükseldi. ABD Gıda ve İlaç İdaresi (FDA), bu sonbaharda destekleyici aşıların uygulanmasını tavsiye etti, ancak bu aşılar daha çok yılın başında zorluk oluşturan XBB varyantları üzerine yoğunlaşıyor.

"TEKRAR MASKE KULLANIMI GÜNDEMDE"

Oxford Üniversitesi'nden Dr. Trisha Greenhalgh, konu hakkında yaptığı bir sosyal medya paylaşımında, "Görünüşe göre yeniden maske kullanma vakti geldi." şeklinde bir yorumda bulundu.

Kaynak: Haber Ufku