TEKNOLOJİ

Yapay Zekâ Asistanları Soğutma İçin Büyük Miktarda Su Tüketiyor

Araştırmalar, ChatGPT ve Bard gibi yapay zekâ sohbet asistanlarının sıvı soğutma için büyük miktarlarda su kullandığını ortaya koydu.

Abone Ol

Yapay zekâ teknolojilerinin hızla gelişmesi ve daha karmaşık hale gelmesi, veri merkezlerindeki soğutma gereksinimlerini artırmış durumda. Colorado Riverside Üniversitesi ve Texas Arlington Üniversitesi'nden araştırmacılar, yapay zekâ sohbet asistanlarının sıvı soğutma sistemleri nedeniyle şaşırtıcı miktarda su tükettiğini belirledi. 

Microsoft'un ünlü yapay zekâ sohbet asistanı ChatGPT'nin her 20-50 soru cevap döngüsü için 500 ml su tükettiği ortaya çıktı. Bununla birlikte, GPT-3'ün çalıştığı veri merkezlerinde bulunan sıvı soğutma sisteminde tam 700 bin litre su kullanıldığı gözlendi. 

Sıvı soğutma, geleneksel fan ve klimaların yetersiz kaldığı durumlarda tercih edilen bir teknoloji. Ancak, bu sistemlerin kullanımı büyük miktarda su gerektiriyor. Bu su tüketimi, araştırmacıların belirttiğine göre, Google'ın Bard adlı yapay zekâ sohbet asistanı için de geçerli. 

Google ve Microsoft gibi teknoloji devleri, gelecekte veri merkezlerinde su kullanımını büyük ölçüde azaltmayı hedefliyor. 2024 yılına kadar sıvı soğutma sistemlerinin su tüketimini %95 oranında azaltmayı planlayan bu şirketler hem çevresel sürdürülebilirliği artırmayı hem de su kaynaklarının daha verimli kullanımını sağlamayı amaçlıyor.