Bugün sınır yakınlarında meydana gelen iki Belarus helikopterinin Polonya hava sahasını ihlal ettiği bildirildi ve NATO bu durumdan haberdar edildi.

Geçtiğimiz hafta Polonya Başbakanı Mateusz Morawiecki, Rus paralı ordusu Wagner'e ait 100 askerin Polonya sınırına yaklaştığını açıklamıştı. Bu olayın ardından Belarus'a ait iki helikopter, eğitim uçuşu sırasında Polonya hava sahasını ihlal etti.

Polonya Savunma Bakanlığı, yapılan incelemeler sonucunda helikopterlerin Bialowieza bölgesinde yer alan Podlaskie Voyvodalığı'nda Polonya hava sahasını ihlal ettiğini doğruladı. Helikopterlerin alçak irtifada uçmaları nedeniyle radar sistemleri tarafından tespit edilemedikleri belirtildi.

Polonya Dışişleri Bakanlığı, hava sahası ihlali nedeniyle Belarus Maslahatgüzarı'nı acil olarak Bakanlığa çağırdı. Sert bir protesto iletilen Belarus'a, olay hakkında derhal ve detaylı açıklama yapması çağrısında bulunuldu. Polonya tarafı, bu olayın Polonya-Belarus sınırındaki gerilimi tırmandıran bir unsur olarak algılandığını vurguladı ve Belarus'un bu tür faaliyetlerden kaçınmasını beklediğini belirtti.

Polonya Savunma Bakanlığı, yaşanan gelişmelerin ardından alınacak önlemleri duyurdu. Savunma Bakanı Mariusz Blaszczak'ın talimatıyla Belarus sınırında asker sayısının arttırılacağı ve bölgeye savaş helikopterleri de dahil olmak üzere ilave güçlerin konuşlandırılacağı açıklandı.

Editör: Öznur Tekeli