Parmak Uçlarını Dahi…

Abone Ol
Allah benzersiz sanatıyla, insanlık tarihinin başlangıcından bugüne kadar milyarlarca çift göze, milyarlarca değişik parmak izine sahip milyarlarca değişik insan tipi yaratmış.
 
Örneğin parmak izi… Parmakların son eklemi ve uç kısmındaki kıvrımların meydana getirdiği bir izdir. İnsan vücudunun dış derisinde bulunan her kıvrımda ter gözenekleri vardır. Bunların her biri iç deriye kadar uzanır. Her gözenek orada çiviye benzeyen ve papila denen iki sıralı çıkıntılarla iç deriye sanki çivi atmış gibidir. Bu sebeple dış deri hasara uğrasa, hatta tamamen dökülse dahi, bu papilalar yine de parmak izinin tespiti için yeterlidirler. Yine, yeni çıkan derilerdeki izler de eskisinin aynısı olurlar. Fakat iç deride bulunan papilalar tamamen kaybolursa o zaman parmak izini tespit etmek mümkün olmaz; zira bu durumda parmak içi kıvrımları tamamen kaybolmaktadır. (1)

Aynı DNA dizilimine sahip tek yumurta ikizleri de dahil olmak üzere, her insanın parmak izi kendine özel. İnsanların parmak uçlarında âdetâ kimlikleri şifrelenmiş. Bu şifreleme sistemini, barkod sistemine benzetebiliriz.

Parmak izi doğumdan önce ceninde son şeklini alıyor ve kalıcı yara olması dışında yaşam boyu sabit kalıyor. Bu nedenle parmak izi, herkese özel çok önemli bir ‘kimlik kartı’ sayılıyor. Parmak izi bilimi ise insanlar tarafından yanılmaz kimlik tespit yöntemi olarak kullanılıyor. Parmak izinin bu özelliği ancak 19. yüzyılın sonlarına doğru keşfedilmiş.
 
Parmak izi ile kimlik saptama sistemi (AFS) teknolojisi, son 25 yıldır çeşitli polis teşkilatlarında geçerliliği kanıtlanmış, yasal olarak onaylanmış bir yöntem olarak kullanılıyor. Günümüzde geniş kapsamlı kimlik tespiti çalışmalarında parmak izi kadar isabetli sonuç veren bir teknoloji bulunmuyor. Parmak iziyle kimlik tespiti 100 yıldan fazladır hukuki süreçlerde kullanılıyor ve uluslararası geçerliliğe sahip.

A. A. Moenssens, Fingerprint Techniques (Parmak İzi Teknikleri) adlı kitabında parmak izinin her insana özel oluşunu şu şekilde değerlendiriyor: "Şimdiye dek farklı parmaklardaki iki parmak izinden hiçbirinin birbiriyle aynı olduğuna rastlanmamıştır.” (2)
 
Kur’an ise parmak izlerinin ancak çağımızda fark edilen özelliğine ve önemine 1400 yıl öncesinden dikkat çekiyor. Bir ayetinde, insanları ölümden sonra diriltmenin Allah için çok kolay olduğu anlatılırken, insanların özellikle parmak uçlarından söz ediyor:
 
"Evet; onun parmak uçlarını dahi derleyip-(yeniden) düzene koymaya güç yetirenleriz." (3)
 
 
Fuat Türker
 
Kaynaklar:
(1): http://evrimteorisi.info
(2): http://evrimteorisi.info
(3): Kıyamet Suresi, 2