Mars'ta kaybolan ve neyse ki Haziran ayının sonlarında bulunan Mars helikopteri Ingenuity, Kızıl Gezegen'in yüzeyi üzerindeki 53. uçuşunu tamamladı. NASA'nın Jet İtki Laboratuvarı ekibi henüz son uçuşla ilgili detayları açıklamamış olsa da, Twitter sayfalarında JPL uzmanları, cihazı 54. uçuşa hazırladıklarını bildirdiler.

Ingenuity mars helikopteriyle olan iletişim kaybı 26 Nisan'da gerçekleşti. 52. uçuşunun ardından Jezero Krateri'nde 1.8 kilogram ağırlığındaki kanatlı cihaz veri iletimini durdurdu. Daha sonra NASA tarafından açıklandığı gibi, Perseverance gezgini ve Ingenuity helikopteri tarafından ilerlenen kısım, çok engebeli bir araziye sahip ve radyo girişimleri yaratabiliyor.

Ingenuity 53. uçuşunu tamamladı

Mühendislerin düşüncesine göre, sorun, helikopterle gezgin arasında yüksek bir tepe olmasından kaynaklandı. Helikopterle iletişim 28 Haziran'da yeniden sağlandı, çünkü her iki araç birbirini doğrudan görebildikleri bir konuma gelmişti.

NASA'nın Jet İtki Laboratuvarı uzmanları tarafından Ingenuity helikopterinin 53. uçuşu başlangıçta en erken 22 Temmuz'a planlanmıştı. Bu uçuş sırasında cihazın 203 metre yüksekliğe çıkarılması hedefleniyordu. Mars'ın seyrelmiş atmosferinde, araç toplamda 10 metrelik bir mesafeyi Jezero Krateri'nin yüzeyi boyunca 2 dakika 16 saniyede geçmeyi ve maksimum 2.5 metre/saniye hızına ulaşmayı planlıyordu. Ancak bu makale yayınlandığı sırada, görev ekibi henüz 53. uçuşun gerçekleşen süresi, kat edilen mesafe, yükseklik ve hız gibi detayları açıklamamıştır.

Mars helikopteri Ingenuity 53. uçuşunu tamamladı

Perseverance ve Ingenuity helikopteri, Şubat 2021'de Mars'a başarılı bir şekilde iniş yaptılar ve kısa bir süre sonra Ingenuity helikopteri beş uçuştan oluşan ilk görevini gerçekleştirdi - Mars'ın seyrelmiş atmosferinde hava yoluyla keşiflerin mümkün olduğunu göstermek amacıyla. Ardından, helikopter Perseverance'a keşif yapmak için rehberlik etmek üzere düzenli uçuşlara başladı.

Kaynak: Haber Ufku