Global Turkish Trade Centers (GTTC) Global Fuarcılık AŞ,’nin Yaklaşık 5 yıllık çalışmasının sonucunda hayata geçecek olan GTTC İran Türk Ticaret Merkezi, Firma ve Ürün Marka Değeri olan 100 Nitelikli Türk Şirketine profesyonel ve sürdürülebilir hizmet sunmayı hedefliyor.

GTTC Global Fuarcılık A.Ş. Onursal Başkanı Necdet Öztürk, GTTC İran Türk Ticaret Merkezi'nin tanıtım toplantısında, Tahran'daki Karadj Otoyolu üzerinde yaklaşık 40 bin metrekarelik bir alanın bu proje için tahsis edildiğini, 10 bin metrekaresinin kapalı alan olarak planlandığını söyledi.

GTTC İran Türk Ticaret Merkezinde 100 nitelikli Türk şirketine hizmet sunmayı hedeflediklerini belirten Öztürk, Ticaret Merkezinde yer almak isteyen şirketlerin 31 Haziran 2016'ya kadar müracaat edebileceklerini söyledi.

Öztürk, “İran'da hangi ürünlere ve hangi firmalara yer olduğuna yönelik sektörel ve kategorik bir çalışma yapıldı. Ticaret merkezinde yer alacak firmaları davet etmeden önce gerekli araştırmaları yaptık. Türk Firma ve Ürünlerinin Markalaşması, Firmaların ve Ülkemizin kazanmasını misyon edindik.” dedi.


Öztürk, GTTC İran Türk Ticaret Merkezi için kamu kurum ve kuruluşları ile yakın olarak çalıştıklarını ve güçlü destek aldıklarını aktardı. Ticaret Merkezinde yer alacak Türk şirketlerine Hukuk Danışmanlığı Hizmetleri, Mali Danışmanlık Hizmetleri, Gümrük Danışmanlığı Hizmetleri, Yatırım Danışmanlık Hizmetleri, Temsilcilik, Distribütörlük, Tanıtım Hizmetleri, Konaklama Hizmetleri, Toplantı ve Sunum Hizmetleri, Eğitim ve Tercüme Hizmetleri, Teknolojik/Dijital Hizmetler ve Temizlik, Güvenlik, Isınma ve Su alanlarında hizmet sunacaklarını söyledi. 

Öztürk, “İran'da Türk ürünlerine karşı ciddi bir teveccüh var. Bir ülkeye müteşebbis olarak gitmenin birçok zorluğu var. GTTC İran Türk Ticaret Merkezinde yer alacak firmalar kurumsal bir zemini arkalarına alarak İran'da olacaklar” dedi.

Merkezde yer alacak şirketlerde aradıkları kriterlere ilişkin ise Öztürk, "Asgari 5 yıl önce kurulmuş firmaların olmasını istiyoruz. Firmaların belli bir yönetim kapasitesi olmasına, cirosunun 3-5 milyon dolar olmasına ve ürünlerinin uluslararası sertifika belgelerinin bulunmasına bakıyoruz." 

Necdet Öztürk, Ticaret Merkezinde yer alacak her bir firmanın İran'dan yıllık 5 milyon dolar kazanmasını, yıllık toplamda ise 100 Firmanın 500 milyon dolar kazanmasını hedeflediklerini belirtti.

Öztürk, “İran'da açacağımız ticaret merkezinden sonra Ottowa/Kanada, Dubai/UAE, New York & Los Angeles /ABD, Doha/Katar, Sydney/Avustralya’da gerçekleştirilmesi için gerekli çalışmalar sürdürülmektedir.” Dedi.

Öztürk, GTTC İran Türk Ticaret Merkezinde yer almak isteyen şirketlerle ön sözleşme imzalayacaklarını, ayrıca İSO ilk 500'de yer alan firmalara da bilgilendirme yapılacağını aktardı.

Öztürk, "GTTC İran Türk Ticaret Merkezi'ni, Sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan'ı onur konuğu olarak davet edeceğimiz törenle 26 Ağustos 2016 tarihinde açılışını yapmayı planlıyoruz. Açılışa Başbakanımızı, Dışişleri, Ekonomi ve Gümrük ve Ticaret Bakanlarımızı da davet ederek, ticaret merkezinde yer alacak iş adamlarımızla Tahran'a çıkarma yapmak istiyoruz." dedi.

GTTC Global Fuarcılık AŞ Yönetim Kurulu Başkanı Abolfazl Hemmati Alemdari ise İran'da otelcilik, hastane, tekstil ve diğer birçok konuda herkesin yatırıma açık olduğunun altını çizdi.

Alemdari, “İran'daki devlet projeleri de Türk yatırımcılara açık. Türk yatırımcılar, petrol alanında büyüklüğü 50 milyar dolara varan projelerde de ortak olarak yer alabilecekler” dedi. 

Firma ve Ürün Marka Değeri olan 100 Nitelikli Türk Şirketi, GTTC Değerlendirme Kurulu değerlendirilmesine bağlı kabul edilecektir.

Müracaatlar, 31 Haziran 2016 tarihine kadar devam edecektir.

GTTC Global Fuarcılık Anonim Şirketi ile Katılımcı Şirket arasında Ön Sözleşme imzalanacaktır.

Ön Sözleşmesini Yapan 100 Firma Yetkililerine, 10 – 15 Temmuz tarihlerinde GTTC İran / Türk Ticaret Merkezi ziyaret ettirilecektir.

Kalıcı Kira Sözleşmesi yapılmış olan Firmalar 20 Temmuz – 25 Ağustos 2016 tarihleri arasında GTTC İran / Türk Ticaret Merkezine kalıcı olarak konumlandırılarak 26 Ağustos 2016 tarihinde resmi ve aktif faaliyete başlayacaktır.

GTTC İran / Türk Ticaret Merkezi, süresiz ve cazip fiyatlarla ve profesyonel ek destek hizmetleriyle Türk Firmalarına kiralanacaktır.

T.C. Ekonomi Bakanlığının Yurt Dışında Ofis-Mağaza Açma, İşletme veMarka Tanıtım Faaliyetlerinin Desteklenmesi Tebliği ve 29203 sayılıkanun ile Türk ihracatcılarına ve müteşebbislerine % 60-70 oranında teşvik desteği sağlanmaktadır.

İran, 80 Milyon Nüfusu, 411 milyar $ GSMH ile yılda % 8 kalkınma hedeflemektedir.

GTTC İran / Türk Ticaret Merkezinde bulunacak firmalara, İran çevresindeki yüksek potansiyelli Uluslararası pazar, ayrıca cazip imkânlar sunmaktadır.

Türkiye ile İran arasında Tercihli Ticaret Anlaşması 1 Ocak 2015 tarihi itibariyle yürürlüğe girmiştir. 

Bahse konu Anlaşma kapsamında, Türkiye'nin 6’lı gümrük tarife pozisyonu bazında toplam 140 üründe İran'a tarife indirimi ve kota artırımı; 
İran'ın ise 6’lı gümrük tarife pozisyonu bazında 125 üründe Türkiye'ye tarife indirimi sağlanması kararlaştırılmıştır. 

Böylece toplamda 265 üründe, gümrük vergileri aşağı yönlü revize edilmiştir. 
Tercihli Ticaret Anlaşmasının sonunda ise 300 ürünü kapsaması beklenmektedir.

İstanbul Ticaret Odası kayıtlarına göre İstanbul’da 2015 yılında İranlı yatırımcılar tarafından 240 yeni firma kuruldu.

İstanbul’da halen İTO’ya üye İran sermayeli bin 715 firma faaliyet gösteriyor.

İran’ın, Tercihli Ticaret Anlaşması ile Türkiye’ye tarife indirimi sağlayacağı ürünler arasında; Temizlik Ürünleri, İnşaat ve Taahhüt, İnşaat Malzemeleri, Gıda, Medikal Ürün ve Hizmetleri, Kozmetik, Plastik Malzemeler, Orman Ürünleri, Tekstil, Paketleme Endüstrisi ve Ürünleri, Makine ve Ekipmanları, Hammaddeler, Kimyasallar, Mobilya, Hırdavat ve Aksesuarlar, Mobilya ve Dekorasyon, Çelik Ürünleri, Demir ve Demir Dışı Metaller, Beyaz Eşya Ürünleri, Takı ve Altın, Otomotiv Yan Sanayi Ürünleri, Otelcilik ve Turizm Hizmetleri, Bankacılık, Hizmet Sektörü, Dijital Tasarım, Yazılım, Bilgisayar ve teknolojik ürünler, Turizm, Medya, Klimalar ve Elektrik-Elektronik Ürünleri gibi birçok ürün yer almaktadır.

GTTC Global Daimi Fuarcılık Anonim Şirketi, GTTC İran Daimi Fuarında bulunacak Türk firmalarına kurumsal ve itibarlı bir zeminde Hukuk Danışmanlığı Hizmetleri, Mali Danışmanlık Hizmetleri, Gümrük Danışmanlığı Hizmetleri, Yatırım Danışmanlık Hizmetleri, Temsilcilik, Distribütörlük, Tanıtım Hizmetleri, Konaklama Hizmetleri, Toplantı ve Sunum Hizmetleri, Eğitim ve Tercüme Hizmetleri, Teknolojik/Dijital Hizmetler ve Temizlik, Güvenlik, Isınma ve Su gibi ek hizmetleri profesyonel şartlarda sunacaktır.


MGH - Özel Haber