2011'de Suriye'de patlak veren iç savaş sonrası milyonlarca Suriye vatandaşı ülkesinden göç etmek zorunda kaldı. Ülkedeki kaostan en çok etkilenen ise hiç kuşkusuz ki yine çocuklar oldu. Ülkesini terk eden milyonlarca Suriyeli'ye Türkiye sınırlarını açtı. Suriyeli sığınmacılar için barınma, sağlık ve uyum konularında çalışmalar yapılarak uygun şartlar oluşturuldu.

Suriye'deki iç savaş sonrası oluşan göç dalgasında en önemli sorunlardan biri de eğitim çağındaki çocukların okullarından uzak kalmasıydı. Göç dalgasıyla ülkesinden uzaklaşan milyonlarca Suriyeli çocuğun Türk Eğitim Sistemi'ne adaptasyon sağlayabilmesi için Avrupa Birliği ile Türkiye arasında yapılan anlaşma ile "Suriyeli Çocukların Türk Eğitim Sistemine Entegrasyonunun Desteklenmesi (PICTES)" projesi hayata geçirildi. Proje kapsamında, KPSS'ye girmiş 6 bin 200 öğretmen, yapılan mülakatlar ve güvenlik soruşturmasıyla geçici sözleşmeli olarak çadır kentler, konteyner kentler ve bazı okullarda mesai bitimi sonrası Suriyeli çocuklara eğitim vermeye başladı.

PROJE BU YIL SONA ERECEK

Avrupa Birliği ile Türkiye arasında yapılan sözleşmede PICTES projesinin süresi 2 yıl olarak belirlendi. 3 Ekim 2016 tarihinde başlayan projenin bu yıl içerisinde sona ermesi bekleniyor. Projenin sona ermesi sonrası 6 bin 200 sözleşmeli öğretmen işsiz kalma tehlikesiyle karşı karşıya.

PICTES PROJESİ ÖĞRETMENİ HÜSEYİN ÖĞÜT: KADRO İSTİYORUZ

İstanbul'da bir lisede Suriyeli çocuklara Türkçe dersleri veren Hüseyin Öğüt, PICTES öğretmenlerinin isteklerini HABERTURK.COM'a anlattı. Öğüt, "Bizler KPSS, mülakat ve güvenlik soruşturması aşamalarından geçerek geçici istihdam edildik. Oryantasyon ve TÖMER kursu alarak daha donanımlı hale geldik. Binlerce Suriyeli çocuğa devlet okulları, geçici eğitim merkezleri, konteyner kentler ve çadır kentlerde günde 7, haftada 35 saat ders verdik. Bazı bölgelerde 40 saate kadar derslere girdik. Projede bir yılımızı geride bıraktık. Sözleşmeli öğretmenler ile aynı şartlar altında göreve başlamamıza karşın projenin bu yaz bitecek olmasından ötürü mağdur olup işsiz kalma korkusu yaşıyoruz. Biz zor şartlarda çok emek verdik. 5 bin ücretli öğretmenkadro verilmesinin gündemde olduğu şu günlerde, emeklerimizin boşa gitmemesi için devletimizin okullarında kalıcı istihdam edilmek istiyoruz. Yetkililerin 6 bin 200 öğretmenin sesini duymasını ve yardımcı olmasını umuyoruz" dedi.

PICTES PROJESİ NEDİR?

Milli Eğitim Bakanlığı'nın sitesinde, PICTES projesi ile ilgili şu ifadeler yer alıyor:

"Suriyeli Çocukların Türk Eğitim Sistemine Entegrasyonunun Desteklenmesi" projesi Milli Eğitim Bakanlığı ile AB Türkiye Delegasyonu arasında "Türkiye'deki Suriyeli Mülteciler için Mali İmkan" anlaşması (FRIT) çerçevesinde imzalanan sözleşme ile Suriyeli çocukların Türk Eğitim Sistemine entegrasyonunda Milli Eğitim Bakanlığının faaliyetlerini desteklemeyi amaçlayan bir projedir. Proje süresi 2 yıl ile sınırlıdır ve faaliyetler 03.10.2016 tarihi itibariyle başlamıştır. Bakanlığımız proje kapsamında doğrudan hibelendirilmiştir.

BAKAN YILMAZ: 608 BİN 84 SURİYELİ ÇOCUĞA EĞİTİM VERİLİYOR

Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz, Antalya'da yaptığı bir konuşmada Suriyeli çocukların eğitimi ile ilgili olarak "Suriyeli kardeşlerimizin her türlü ihtiyacını karşıladığımız gibi çocukların eğitimlerinin aksamaması, akranlarından geri kalmaması için bakanlık olarak eğitim alanında çalışıyoruz. Eğitim çağında bulunan 976 bin 200 Suriyeli öğrenci var. Bu Suriyelilerden 608 bin 84'üne eğitime erişim imkanı sağlanmıştır. Bakanlığımıza bağlı resmi geçici eğitim merkezleri dışında 14 bin 742 okulda, 366 bin 457 Suriyeli ve Iraklı çocuğumuza eğitim veriyoruz. 22 ilimizde 338 geçici eğitim merkezlerinde ise tamamı Suriyeli olmak üzere 229 bin 445 öğrencimize Türkçe müfredata uygun eğitim veriyoruz. Açık öğretim kurumlarında da 9 bin 634 öğrenci bulunmaktadır" dedi.

"23 İLDE UYGULANIYOR"

Suriyeli çocukların Türkiye'deki akranları gibi eğitimden faydalanmaları için bu alanda çalışan başka bir ülke olmadığını belirten Yılmaz, "Tüm Suriyeli çocuklarımıza ulaşmak istiyoruz, hiçbirinin eğitim çemberinin dışında kalmasını istemiyoruz. Bunu kendimize görev kabul edip gereken adımları da atıyoruz" diye konuştu. Bakan Yılmaz, "Suriyeli Çocukların Türk Eğitim Sistemine Entegrasyonunun Desteklenmesi Projesi"ne yönelik yapılan çalışmaların önemli olduğunu vurguladı. Yılmaz, "300 milyon avro bütçeli proje 23 ilde uygulanmakta. Bu proje kapsamında 390 bin Suriyeli öğrenciye 5 bin 555 Türkçe öğretici tarafından Türkçe öğretim dersi, 94 Arapça öğreticisiyle Arapça dil öğretimi hizmeti, 495 rehberlik danışmayla danışmanlık hizmeti verilmekte. 900 personelle temizlik hizmeti, 300 personelle de güvenlik hizmeti sağlanmaktadır" ifadesini kullandı.

Projesinin başlangıcından bugüne kadar geçen sürede 2 bin 129 idari personele eğitim verildiğine işaret eden Yılmaz, telafi eğitimleri kapsamında 10 bin 85 Suriyeli çocuğa eğitim verildiğini bildirdi.

"SURİYELİLERE YÖNELİK 17 İLDE 155 OKUL YAPILACAK"

Yılmaz, destekleme eğitimlerine 43 bin 493 öğrencinin katıldığını hatırlatarak, "390 bin Suriyeli çocuğa Türkçe yeterlilik sınavı uygulanmıştır. 31 bin 131 Suriyeli çocuğa taşıma hizmeti sunulmuştur. Proje kapsamındaki illere 25 araç tahsis edilmişti. Proje başladığından beri istihdam edilen 8 bin 318 kişiye oryantasyon eğitimi verilmiştir." dedi. Suriyelilerin yoğun olarak yaşadığı 17 ilde 155 okulun yapımını gerçekleştireceklerini anlatan Yılmaz, eğitimle tüm sorunları aşmanın mümkün olduğunu, dünyaya huzuru, refahı ve barışı getirecek en etken konunun eğitim olduğunu kaydetti.

Onur Şahanoğlu

Habertürk