DÜNYA

ECOWAS Üyesi Ülkeler Nijer Darbesine Karşı Askeri Müdahale Dahil Tüm Seçenekleri Değerlendirecek

Batı Afrika Devletleri Ekonomik Topluluğu (ECOWAS) üyesi ülkeler, Nijer'deki darbeye karşı güçlü bir tepki göstermeye devam ediyor. ECOWAS liderleri, Nijer Cumhurbaşkanı Muhammed Bazum'un serbest bırakılması ve görevine dönmesi için verilen sürenin dolmasıyla, askeri müdahale dahil tüm seçenekleri değerlendireceklerini açıkladı.

Abone Ol

Nijer'deki Darbe Süreci Cumhurbaşkanı Muhammed Bazum, 26 Temmuz'da Cumhurbaşkanlığı Muhafız Alayı tarafından alıkonulmuş ve o akşam askerler tarafından yönetimin ele geçirildiği duyurulmuştu. Darbe sonrasında Cumhurbaşkanlığı Muhafız Alayı Komutanı General Abdurrahmane (Ömer) Tchiani, "Vatanı Koruma Ulusal Konseyi (CNSP)" adı altında yeni cunta hükümetinin başına geçmişti. 

ECOWAS'ın Tepkisi ECOWAS üyesi ülkeler, 30 Temmuz'da Nijerya'nın başkenti Abuja'da olağanüstü bir zirve düzenleyerek Nijer'deki darbeyi kınamış ve cunta yönetimine bir haftalık süre vermişti. Sürenin dolmasıyla birlikte ECOWAS, darbe yönetiminin talepleri karşılamaması halinde askeri müdahale dahil tüm seçenekleri göz önünde bulunduracağını duyurdu. 

ECOWAS Ülkelerinin Kararı ECOWAS üyesi ülkeler, Nijer'e karşı alınan önlemleri artırarak cunta yönetimine baskı yapmayı sürdürüyor. Nijer'e yönelik tüm hava ve kara sınırları kapatılarak hareketlilik kısıtlandı ve Nijer'in Batı Afrika Devletleri Merkez Bankası'ndaki varlıkları donduruldu. 

Askeri Müdahaleye Destek ve Karşı Tepkiler Batı Afrika'daki diğer cunta hükümetlerinin tepkisi, ülkeler arasında farklılık gösteriyor. Burkina Faso, Mali ve Gine gibi ülkeler, darbe yönetimine destek açıklamasında bulunurken Senegal, Fildişi Sahili, Benin ve Nijerya gibi ülkeler ise ECOWAS'ın askeri müdahalesini desteklediklerini açıkladı. 

Uluslararası Destek Avrupa Birliği (AB), ECOWAS'ın Nijer'e yönelik tedbirlerini, askeri müdahale dahil olmak üzere desteklediğini duyurdu. ABD, İngiltere ve Fransa gibi kıta dışı güçler de ECOWAS'ın kararına destek vererek Nijer'deki darbe yönetimine karşı ortak bir duruş sergiledi. 

İtalya ve Cezayir'in Duruşu 

İtalya Dışişleri Bakanı Antonio Tajani, Batı kaynaklı herhangi bir askeri müdahale ihtimalini neo-sömürgecilik olarak algılayarak Nijer'e askeri müdahaleye taraftar olmadıklarını belirtti. Cezayir ise Nijer'deki mevcut krizi daha da tırmandırabilecek dış müdahale niyetleri konusunda uyarıda bulunarak, anayasal düzene dönüş çağrısında bulunup Bazum'a "meşru cumhurbaşkanı" olarak desteklerini açıkladı. 

Nijer'in Uranyum Potansiyeli Nijer, dünyanın en büyük uranyum tedarikçileri arasında 7. sırada yer alıyor. Küresel uranyum arzının yüzde 5'ini karşılayan Nijer'de 311 bin 110 metrik tonluk uranyum rezervi bulunuyor. Bu zengin maden kaynakları, bölgedeki siyasi istikrarsızlığı ve darbe risklerini daha da önemli hale getiriyor.