TEKNOLOJİ

ChatGPT Zamanla Geriliyor

Son günlerde yapılan bir araştırma ChatGPT'nin zamanla geriye gittiği yönünde iddialar ortaya koymuştu. Ancak OpenAI şirketi, bu iddiayı kesin bir dille yalanlıyor.

Abone Ol

Özellikle ChatGPT gibi, büyük dil modelleri, milyonlarca insanın bilgisayar kullanımını daha etkili hale getirme konusunda önemli bir rol oynuyor. Yapay zekadan, kod yazarken ya da yeni yazılım üretirken bu modelleri kullanan programcılardan tutunda hazırladığı akademik makale için yararlanan lise öğrencilerine kadar pek çok kişi faydalanıyor.

Ancak yapay zekâyla ilgili tartışmalar sadece olumlu boyutlarla sınırlı değildir. Son zamanlarda, ciddi bir kesim, yapay zekânın yaratıcı fikirleri çalmakla suçluyor veya etik kaygılara yönelik endişelerini dile getirmektedir. Yapay zekânın insanlık için bir nimet mi yoksa illet mi olduğu konusundaki tartışmalar devam ederken, bazı kullanıcılar OpenAI tarafından geliştirilen ChatGPT'nin performansında azalma olduğunu iddia ediyor. Bazı Twitter kullanıcıları, OpenAI şirketinin yaratıcısı olduğu ChatGPT'nin performansındaki düşüşle ilgili tepkilerini dile getirirken, bu durumun kasıtlı bir hamle olabileceği iddiasında bulunuyorlar.

Kullanıcılardan biri, son birkaç gündür ChatGPT'nin verdiği yanıtların oldukça muğlak veya anlamsız olduğunu fark ettiğini ve bunun, insanların GPT Plus adlı ücretli bir sürümü satın almalarını teşvik etmek amacıyla yapıldığını düşündüğünü ifade ediyor. Bu tip iddiaları yapılan yeni bir çalışmada destekliyor. ABD'deki Stanford ve UC Berkeley üniversitelerinden araştırmacılar, yaptıkları araştırmada GPT-3.5 ve GPT-4 modellerinin zamanla hareket tarzlarını değiştirdiğini ve ciddi anlamda kötüleştiğini ortaya koydu.

DW Türkçe'nin haberine göre yapılan araştırmada, GPT-3.5 ve GPT-4 modellerinin performansı, dört basit görev bakımından karşılaştırıldı: Matematik problemlerini çözme becerisi, hassas sorulara yanıtlama, kod oluşturma ve görsel akıl yürütme. Araştırmacılar ChatGPT-4 modelinin performansında özellikle matematik problemlerini çözme becerisinde büyük düşüşler tespit etti.