Sezen AYYILDIZ
Hükümet, 2016 Bütçe Tasarısı’nın ardından uzun zamandandır gündemde olan Yeni Gelir Vergisi Kanun Tasarısı’nı yeniden masaya yatırma kararı aldı.
2013’de TBMM’ye sevk edilen, kadük olduktan sonra yenilenen, Yeni Gelir Vergisi Kanunu için düğmeye basıldı. Tasarının alt komisyona gönderileceği, Maliye Bakanlığı’nın önergeleriyle güncel taleplere göre yenileneceği bildirildi. Yeni düzenleme birden fazla evi olanları da ilgilendiriyor. Buna göre yeni düzenleme birden fazla evi olanların evlerini sattıklarında her türlü vergi ödemesi şartını getirecek.
Gelir Vergisi Reformu, mart ayında Meclis Plan Bütçe Komisyonu'nun gündemine gelecek. Tasarı önce oluşturulacak bir alt komisyonda ele alınacak, Meclis tatile girmeden yılın ilk yarısında kanunlaştırılacak. Vergi tabanını genişletmeyi amaçlayan tasarıyla, 210 maddelik Gelir Vergisi Kanunu ile 45 maddeden oluşan Kurumlar Vergisi Kanunu birleştirilerek, 92 maddeye indirilecek. TBMM’de temel yasa olarak bölümler halinde görüşülecek olan tasarıyla ilgili çok sayıda önerge hazırlandığı belirtiliyor.
Yatırım Danışmanı ve Ekonomist Enver Erkan Yeni Gelir Vergisi Kanun Tasarısıyla ilgili görüşlerini ve tasarının konut sektörüne etkilerini akşam.com.tr'ye değerlendirdi...
BİRDEN FAZLA EVİ OLANLAR HER TÜRLÜ VERGİYİ ÖDEYECEK
Yeni Gelir Vergisi kanun tasarisiyla birden fazla evi olanlar, evlerini sattiklarinda her türlü vergiyi odeyecek. Ayrica 5 yildan fazla elde tutulan gayrimenkullerin satişina uygulanan vergi istisnasi da yeni kanun yasalaşirsa ortadan kalkacak. Mevcut düzenlemede, mesela 1 milyon liradan alinan ve 5 yildan fazla elde tutulan yatırım amaçlı alınmış bir gayrimenkulun, 5 yil sonra 5 milyon liraya satışında satıcı tek kuruş vergi ödemiyordu. Böylece gayrimenkulun değer artışindan istifade etmek söz konusuydu, ancak son dönemde yatırım amaçlı gayrimenkul alışında artış olması ve konut fiyatlarindaki yükseliş devlet açisindan da önemli bir vergi kaybi durumuna yol açıyordu. Çünkü konut, her şeyden önce uzun vadeli bir yatirimdir. Tabii burda en önemli konu da gayrimenkullerin birer spekülatif değer kazanç alani olarak görülmesini önlemek. Konutta spekulatif değer kazanci trendi talebin aşırı artarak fiyatlarda gereksiz şişmeye, yani konut balonuna neden olabilir.
KONUT SEKTÖRÜNDE KISA SÜRELİ SOĞUMA YAŞANABİLİR
Dolayisiyla yeni vergi duzenlemesiyle beraber, bu talebin de dizginlenmesi ve daha rasyonel bir talep ve fiyat trendi olusmasi mümkün olabilecek. Tabii yatirim amaçli gayrimenkul alimi yeni yasa tasarisinda vergi istisnasinin kaldirilmasiyla ilerleyen dönemlerde azalabilir ve konut sektorunde de kisa süreli bir iç talep soğumasi yaşanabilir. Ancak sektörde uzun süreli bir olumsuzluk yaratmayacaktir.