ÖSYM tarafından yapılmakta olan LYS (Lisans Yerleştirme Sınavı) ilk oturumu 18 Haziran günü gerçekleştirilmiştir. Üniversiteye giriş sınavı olarak bilinen LYS üniversite sınavlarının 2. aşamasıdır. Birinci aşaması YGS yani Yükseköğretime Geçiş Sınavıdır ve YGS'den barajı aşan öğrenciler LYS sınavlarına girmeyi hak kazanmışlardır. LYS oturum şeklinde gerçekleştirilen bir sınavdır. 18 Haziran 2016 tarihinde gerçekleştirilen Lisans Yerleştirme Sınav-4 (lys4- Sosyal Bilimler) ve de 19 haziran 2016 tarihinde gerçekleştirilen Lisans Yerleştirme Sınavı-1 (LYS1- Matematik) direkt olarak temel soru kitapçığı ve de cevap anahtarlarına 19 haziran 2016 tarihinde ÖSYM web adresinden yayınlanmıştır. Üniversitenin ikinci giriş adımı olarak bilinmekte olan Lisans Yerleştirme Sınavı (LYS) lys-4 Sosyal Bilimler ve de LYS-1 Matematik sınavı gerçekleştirilmiştir. LYS sınavı toplamda 5 oturum olarak gerçekleştirilmektedir. 18 Haziran ve 19 haziranda gerçekleştirilmiş olan LYS-1 Matematik ve LYS-4 Sosyal Bilimler olarak iki oturum tamamlanmış bulunmaktadır. Öğrencilerin girmiş olduğu LYS-1 ve LYS-4 sınavları kimi öğrenciler için kolay kimi öğrenciler için ise zor olduğunu söylemektedirler. Binlerce öğrencilerin heyecan içerisinde bekledikleri LYS'nin ilk iki oturumu gerçekleştirilmiştir.

LYS-4 oturumunda öğrencilere tarih testinden 44 soruya 65 dakikanın, coğrafya-2 testinden 14 soruya 20, felsefe grubu ile din kültürü ve ahlak bilgisi testinden 32 soruya 50 dakika süre verilmiştir. LYS-1 oturumunda ise öğrencilere matematik testinden 50 soruya 75 dakika ve de geometri testinden 30 soruya 60 dakikalık bir süre verilmiştir. LYS sınavının iki oturumuna da girmiş olan öğrenciler sadece geometri testinde zorlandıklarını dile getirmişlerdir. Matematik sorularının oldukça kolay olduğunu geometri sorularının ise fazlaca zor olduğunu belirtmişlerdir. LYS'nin iki oturumuna da girmiş olan öğrenciler süre bakımında herhangi bir soruna karşılaşmadıklarını dile getirmişlerdir.

ÖSYM tarafından yapılmakta olan LYS'nin ilk iki oturumu da (LYS-1 ve LYS-4) gerçekleşmiştir ve ÖSYM tarafından yani ÖSYM'nin resmi web adresinden soru ve cevap anahtarı yayınlanmıştır. Öğrenciler LYS soru ve cevap anahtarına bakarak sınavda yapmış oldukları cevaplar ile kıyaslayarak sınav ile ilgili alacakları puanları az da olsa hesaplama şansları bulunmaktadır. Her sene düzenli bir şekilde gerçekleştirilen sınavlardan en önemlisi olan üniversite sınavlarına milyonlarca öğrenci girmektedir. eğitim alanında önemli adımlar atan ülkemizde eğitim artık çok önemli bir yere gelmiştir. Farklı zaman dilimleri içerisinde yenilenmekte olan üniversite sınav sistemi öğrencilerin daha sorunsuz bir şekilde sınava girmeleri adına yapılmaktadır. Üniversite sınavlarında belli bir baraj sistemi vardır. Şimdiki dönemlerde iki aşama şeklinde yapılmakta olan üniversite sınavlarının ilk aşaması olan YGS'den barajı geçen öğrenciler ikinci aşama olan LYS'ye girme şansı yakalıyor.

LYS'nin de belli bir barajı bulunmaktadır. LYS'den belli bir puan almaz ise yani baraj altında kalmış ise LYS alanından tercih yapma hakkı yoktur. LYS sınav sonuçları ÖSYM tarafından internet ortamından ÖSYM'nin resmi web adresinden öğrenebilmeni mümkün olacaktır.  LYS sonuçları, bu hafta sonunda gerçekleştirilecek olan son oturumlardan sonra daha da merakla beklenecektir. ÖSYM tüm sınavlarında olduğu gibi LYS sonuçlarında da açıklanma tarihi olarak bir tarih belirlemiştir. Bu açıklama doğrultusunda herhangi bir değişiklik olmazsa LYS sonuçları bu tarihte açıklanacaktır. LYS sonuçları ÖSYM'nin sınav takvimine göre 18 Temmuz tarihinde açıklanması beklenmektedir.